V hlavnom meste sa jeho meno stalo v gastronómii pojmom. Napriek tomu, že nie je vyučený kuchár, opustil dobré miesto v korporácii a kvalitný oblek s kravatou vymenil za zásteru. Písal sa rok 2013, keď na festivale Pohoda odštartoval burgerovú revolúciu a o pol roka nato spolu so spoločníkom založil úspešnú medzinárodnú sieť reštaurácií Regal Burger. Dnes si Roman Kóňa plní ďalší sen. Urban Residence sa stane novým domovom pre jeho koncept tradičného remeselného mäsiarstva.
Aká bola vaša cesta k otvoreniu vlastného mäsiarstva?
Počas môjho pôsobenia v Regal Burgeri som sa stretával so slovenskými chovateľmi hovädzieho dobytka. Dobytka, ktorý žije na pastvinách, bez dokrmovania a tlačenia v maštaliach. Mäso ma vždy fascinovalo, a preto k rozhodnutiu, že bude „Mäso od Romana“, nebolo ďaleko. A dnes sa môj sen plní.
V čom bude vaše mäsiarstvo iné od bežných mäsiarstiev, takých, aké ich poznáme?
Môj otec je tradičný kníhkupec, mal jednu predajňu, kde sa plne venoval knihám a svojim zákazníkom. Vedeli, že sa naňho môžu kedykoľvek spoľahnúť, poradiť sa pri výbere alebo pri objednávke titulu, ktorý sa nedal zohnať. Osobný prístup viazaný na konkrétnu tvár je podľa mňa tým správnym prístupom k zákazníkovi. A rovnako chceme pristupovať aj k zákazníkom v mäsiarstve. Poradiť, ktorý kus použiť na sviečkovú, naporciovať celé kura alebo pripraviť steak tak, aby bola jeho príprava doma jednoduchá a úspešná. Teda osobný prístup bude pre nás dôležitý.
Veľmi diskutovanou témou je kvalita mäsa v našich potravinách.
V žiadnom prípade nechcem očierňovať tradičných mäsiarov. Bohužiaľ, na Slovensku sme sa dostali do začarovaného kruhu. Mäsiarstva svoje ceny vyrovnávajú s cenami reťazcov a hypermarketov, kde je mäso zväčša z dovozu. Dostali sme sa tak do situácie, keď nájsť naozaj kvalitné mäso je veľmi náročné. Ono sa to, vďakabohu, už zlepšuje. Vznikli predajne, ktoré sa orientujú v prvom rade na veľmi kvalitnú ponuku mäsa. A najmä je aj dosť dodávateľov, ktorí dodržujú isté pravidlá a normy vyššej kvality.
Teda nájdu aj u vás zákazníci mäso a výrobky od lokálnych chovateľov a malovýrobcov?
Budeme sa zameriavať hlavne na lokálne mäso. Už teraz komunikujeme s farmármi od Záhoria cez stredné Slovensko až po Liptov a isto sa do otvorenia objavia aj ďalší poctiví chovatelia. V našom mäsiarstve chceme ukázať, aké kvalitné mäso dokáže Slovensko vyprodukovať. Aké skvelé steaky sa z neho dajú robiť. Som presvedčený, že nikdy nebolo mäso kvalitnejšie ako teraz. Len je ho málo, treba ho hľadať a nie je lacné. A keď sa pýtate na cenu, áno, bude vyššia. Na druhej strane som toho názoru, že treba jesť menej mäsa a čo najkvalitnejšie. To v konečnom dôsledku pomôže aj našej krajine.
Čo okrem mäsa a masových produktov budete ešte ponúkať?
Pripravujeme množstvo špecialít, ale viac o sortimente zatiaľ nechcem prezrádzať. Bude to prekvapenie. Čo môžem prezradiť, je však to, že sa budeme snažiť mať aj kuchyňu.
Prečo ste sa rozhodli spojiť meno a podnikanie s Urban Residence?
Dlho som hľadal miesto, ktoré by bolo „blízko všetkého“ a pritom mimo centra, s možnosťou parkovania a s „dušou“. A zdá sa mi, že práve Urban Residence takýmto miestom je. Má svoj charakter, vkus a myslím, že sa nám tam bude dobre. :-)
PODNIKAJTE V URBAN RESIDENCE AJ VY! KLIKNITE PRE VIAC INFORMÁCIÍ
Aká bola vaša cesta k otvoreniu vlastného mäsiarstva?
Počas môjho pôsobenia v Regal Burgeri som sa stretával so slovenskými chovateľmi hovädzieho dobytka. Dobytka, ktorý žije na pastvinách, bez dokrmovania a tlačenia v maštaliach. Mäso ma vždy fascinovalo, a preto k rozhodnutiu, že bude „Mäso od Romana“, nebolo ďaleko. A dnes sa môj sen plní.
V čom bude vaše mäsiarstvo iné od bežných mäsiarstiev, takých, aké ich poznáme?
Môj otec je tradičný kníhkupec, mal jednu predajňu, kde sa plne venoval knihám a svojim zákazníkom. Vedeli, že sa naňho môžu kedykoľvek spoľahnúť, poradiť sa pri výbere alebo pri objednávke titulu, ktorý sa nedal zohnať. Osobný prístup viazaný na konkrétnu tvár je podľa mňa tým správnym prístupom k zákazníkovi. A rovnako chceme pristupovať aj k zákazníkom v mäsiarstve. Poradiť, ktorý kus použiť na sviečkovú, naporciovať celé kura alebo pripraviť steak tak, aby bola jeho príprava doma jednoduchá a úspešná. Teda osobný prístup bude pre nás dôležitý.
Veľmi diskutovanou témou je kvalita mäsa v našich potravinách.
V žiadnom prípade nechcem očierňovať tradičných mäsiarov. Bohužiaľ, na Slovensku sme sa dostali do začarovaného kruhu. Mäsiarstva svoje ceny vyrovnávajú s cenami reťazcov a hypermarketov, kde je mäso zväčša z dovozu. Dostali sme sa tak do situácie, keď nájsť naozaj kvalitné mäso je veľmi náročné. Ono sa to, vďakabohu, už zlepšuje. Vznikli predajne, ktoré sa orientujú v prvom rade na veľmi kvalitnú ponuku mäsa. A najmä je aj dosť dodávateľov, ktorí dodržujú isté pravidlá a normy vyššej kvality.
Teda nájdu aj u vás zákazníci mäso a výrobky od lokálnych chovateľov a malovýrobcov?
Budeme sa zameriavať hlavne na lokálne mäso. Už teraz komunikujeme s farmármi od Záhoria cez stredné Slovensko až po Liptov a isto sa do otvorenia objavia aj ďalší poctiví chovatelia. V našom mäsiarstve chceme ukázať, aké kvalitné mäso dokáže Slovensko vyprodukovať. Aké skvelé steaky sa z neho dajú robiť. Som presvedčený, že nikdy nebolo mäso kvalitnejšie ako teraz. Len je ho málo, treba ho hľadať a nie je lacné. A keď sa pýtate na cenu, áno, bude vyššia. Na druhej strane som toho názoru, že treba jesť menej mäsa a čo najkvalitnejšie. To v konečnom dôsledku pomôže aj našej krajine.
Čo okrem mäsa a masových produktov budete ešte ponúkať?
Pripravujeme množstvo špecialít, ale viac o sortimente zatiaľ nechcem prezrádzať. Bude to prekvapenie. Čo môžem prezradiť, je však to, že sa budeme snažiť mať aj kuchyňu.
Prečo ste sa rozhodli spojiť meno a podnikanie s Urban Residence?
Dlho som hľadal miesto, ktoré by bolo „blízko všetkého“ a pritom mimo centra, s možnosťou parkovania a s „dušou“. A zdá sa mi, že práve Urban Residence takýmto miestom je. Má svoj charakter, vkus a myslím, že sa nám tam bude dobre. :-)
PODNIKAJTE V URBAN RESIDENCE AJ VY! KLIKNITE PRE VIAC INFORMÁCIÍ